Omgeving van de noordelijke route Havøysund

De noordelijke weg Havøysund brengt je bijna naar het uiterste puntje van Noorwegen. Terwijl je over de 67 kilometer lange weg rijdt kom je de diversiteit van het Noorse landschap tegen. Geen moment is hetzelfde en de route is ook totaal niet hetzelfde als één van de andere 18 National Scenic Routes.

In de omgeving van de noordelijke route liggen meerdere bezienswaardigheden. Hieronder staan deze op een rij.
 

Porsangerfjord, één van de langste fjorden van Noorwegen

Aan het begin van de weg 889, voordat de National Scenic Route begint, rij je al een stukje langs de Porsangerfjord. Via de weg E69 rij je langs de rand van het fjord en heb je geweldig uitzicht op één van de langste fjorden van Noorwegen. De Porsangerfjord is 123 kilometer lang en op het breedste punt 24 kilometer breed. Het behoort tot de 4 langste fjorden van het land, alleen de Sognefjord (➚) (204 km), Hardangerfjord (➚) (179 km) en Trondheimfjord (126 km) zijn langer. De Porsangerfjord loopt van Lakselv tot de Barentszzee.

Het is mogelijk om over de E69 naar Honningsvåg te rijden en daar de veerboot naar Havøysund te nemen, zodat de twee routes gecombineerd kunnen worden zonder dat je wegen tweemaal moet rijden.
 

 

Noordkaap in Noorwegen

Als je al zo ver in Noord-Noorwegen bent, dan is het meest noordelijke puntje van het vaste land erg dichtbij. Jaarlijks brengen vele toeristen een bezoek aan de Noorse Noordkaap (➚), ook wel Nordkapp genoemd. De Noorse Noordkaap ligt niet ver van de route en vissersplaats Havøysund en is bereikbaar via de E69 of vanuit Havøysund met de veerboot naar Honningsvåg om vervolgens de E69 te pakken.

De ruim 300 meter hoge klif Noordkaap wordt gezien als het meest noordelijke punt van Europa, maar is dat eigenlijk niet. Het meest noordelijke punt ligt op de Russische eilandengroep Frans Jozefland, wat ook nog onderdeel is van Europa. Het is ook niet het meest noordelijke punt van het Europese vasteland, dat is namelijk de landtong Knivskjelodden. De landtong ligt op ongeveer 1,5 kilometer afstand van Noordkaap en kan worden bezocht met een lange wandeling.
 

Meest noordelijke stad Hammerfest

Vissersdorp Havøysund vormt het eindpunt van de gelijknamige toeristische route. Vanuit het dorp kan de boot worden gepakt naar Hammerfest. De stad met ongeveer 10.500 inwoners is de meest noordelijke stad van Noorwegen en tevens van de wereld.
 

Toeristische route Varanger

Nog noordelijker in het land ligt de National Scenic Route Varanger (➚). De Varanger-route is 160 kilometer lang en gelegen langs de kust rondom een groot deel van het schiereiland Varanger, waar ook een groot nationaal park gelegen is. Bij een rondreis door Noord-Noorwegen is het zeker de moeite waard om deze toeristische route toe te voegen aan de planning.