Over de toeristische route Havøysund

De toeristische route Havøysund is gelegen in het noorden van Noorwegen, helemaal in de kop van het land boven de grens met Finland. Het beginpunt van de route ligt op ruim 7 uur rijden van de stad Tromsø. Ter vergelijking, hoofdstad Oslo ligt op 24 uur rijden.

De route loopt over een lokale weg van Kokelv naar Havøysund, waar de toeristische route naar is vernoemd. Op wegenkaarten is deze lokale weg aangeduid met het nummer 889. Met een lengte van 67 kilometer is het een relatief korte toeristische route, maar zeker de moeite waard om te rijden. Het afwisselende en diverse landschap laat de grote diversiteit van Noorwegen zien. Tevens kan je onderweg rendieren en zeearenden tegenkomen. De toeristische route Havøysund eindigt letterlijk bij de oceaan, bij het dorp Havøysund.

Door de nabijheid van snelweg E6 en verschillende ferry’s en boten is de toeristische route eenvoudig te combineren met andere bezienswaardigheden in Noord-Noorwegen.
 

 

Geschiedenis van de route Havøysund

Zoals veel toeristische routes, is ook de toeristische route Havøysund niet aangelegd als toeristische weg maar als weg voor inwoners. De weg loopt grotendeels langs de kust en loopt door een gevarieerd landschap, van kale rotslandschappen tot indrukwekkende fjorden en van bossen tot meren. Het eeuwenoude plaatsje Havøysund is het eindpunt van de weg dat sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog een belangrijke vissersplaats is. Er wonen ongeveer 1200 mensen. Het dorp ligt letterlijk aan de rand van de oceaan en is een indrukwekkend einde van de adembenemende toeristische weg.

Sinds 2012 is de route officieel aangemerkt als toeristische route en behoort het tot de mooiste routes van Noorwegen.
 

Mooiste wegroute van Noorwegen

De Noorse overheid heeft 18 routes in het land aangewezen als National Scenic Routes. Het project begon als pilot in 1994 met 4 routes. Vervolgens werden in 2005 in totaal 18 routes werden aangewezen, waaronder de toeristische route Havøysund. In 2012 kregen de routes officieel de titels en werden overal de borden geplaatst. In de daaropvolgende jaren en ook de komende jaren werkt de Noorse overheid aan het verbeteren van de routes en het plaatsen van bezienswaardigheden zoals speciale uitkijkpunten en rustplaatsen.
 

Route het hele jaar geopend

In tegenstelling tot diverse andere toeristische routes, is deze route het hele jaar geopend. In de wintermaanden valt er met name in het noorden van Noorwegen veel sneeuw, wat verschillende wegen onbegaanbaar maakt. Omdat de route de enige weg naar diverse plaatsen is, wordt deze weg sneeuwvrij gemaakt. Hierdoor is het mogelijk om het hele jaar door te genieten van de toeristische route Havøysund.