Route en bezienswaardigheden Havøysund-route

De Havøysund-route is 67 kilometer lang en is gelegen in het uiterste noorden van Noorwegen. De route loopt van Kokelv naar Havøysund, het vissersdorp waar de route naar is vernoemd. De bijzondere weg is officieel één van de mooiste routes van Noorwegen, het heeft van de Noorse overheid de titel National Scenic Route gekregen.

Onderweg rij je door het indrukwekkende en afwisselende landschap van Noord-Noorwegen. Van uitzicht op de Noordelijke IJszee tot een adembenemend rotslandschap, langs de 67 kilometer lange route kom je ogen te kort.

Langs de route liggen diverse bezienswaardigheden en plekken waar je kan rusten en genieten van het prachtige uitzicht. De bezienswaardigheden staan op rij van Kokelv naar Havøysund.

Lees meer over de toeristische route Havøysund >
 

Rustplaats Storberget

Aan het begin van de Havøysund-route ligt rustplaats Storberget. Bij Storberget maak je kennis met de route en wat je te wachten staat. Je hebt prachtig uitzicht over de Revsbotnfjord, Noordelijke IJszee en uiteraard de ongerepte Noorse natuur. Ook heb je uitzicht op de rivier de Russelva, waar de rustplaats vlak boven ligt. De rustplaats is ook een populaire startplaats voor korte en langere wandelingen in de omgeving.
 

 

Rustplaats Lillefjord

Rustplaats Lillefjord is gelegen langs de weg 889 en biedt uitzicht op de gelijknamige fjord. De Lillefjord is een zij-arm van de Revsbotnfjord en is slechts 4 kilometer lang, het behoort hiermee tot de kortste fjorden van Noorwegen. Bij de rustplaats ligt een brug die over de rivier de Fosseelva gaat, deze brug is het beginpunt van een wandelpad langs de rivier die naar de Lillefjord-waterval loopt.

De rustplaats beschikt over sanitaire voorzieningen. Van ongeveer begin oktober tot begin mei zijn de toiletten gesloten vanwege het winterse weer.
 

Rustplaats Snefjord

Ongeveer halverwege de Havøysund-route ligt rustplaats Snefjord, vernoemd naar de fjord waar het aan gelegen is. De rustplaats is gerealiseerd op de plek waar de rivier de Snefjord in stroomt. Het is een ideale plek om te vissen op zalmen of even plaats te nemen en te genieten van het uitzicht op het Noorse landschap en de oceaan.
 

Rustplaats Selvika

Selvika is de grootste bezienswaardigheid langs de Havøysund-route. Waar de rustplaatsen Lillefjord en Snefjord relatief simpel zijn, is Selvika een uniek bouwwerk dat echt het bezichtigen waard is. Selvika is gelegen aan de binnenkant van de gelijknamige baai en het betonnen bouwwerk vormt een pad naar het zandstrand van de baai. De rustplaats beschikt over sanitaire voorzieningen, deze zijn alleen geopend van ongeveer begin mei tot begin oktober.

In de omgeving van de baai van Selvika liggen meerdere culturele erfgoed gebieden en zijn ook overblijfselen te zien van nederzettingen uit de Sami-cultuur en het Neolithicum.
 

Vissersdorp Havøysund

Vissersdorp Havøysund vormt het eindpunt van de National Scenic Route Havøysund. Het vissersdorp telt ongeveer 1200 inwoners en is een levendige gemeenschap, gelegen aan de rand van Europa. Havøysund is namelijk gelegen langs de oceaan, vanwege deze ligging groeide het dorp aan het einde van de Tweede Wereldoorlog ook uit tot vissersdorp.

Niet alleen het levendige dorp is het bezoeken waard. In de omgeving kan je ook volop genieten van de natuur, bijvoorbeeld door een wandeling te maken naar bergplateau Gavien. Vanaf het bergplateau heb je prachtig uitzicht op de omgeving en de Barentszzee, dat onderdeel is van de Noordelijke IJszee. De Noordelijke IJszee wordt ook de Arctische Oceaan genoemd. De Havøysund-route is van begin tot het einde het rijden (en stoppen om dorpen en natuur te bewonderen) waard!